Филтри

Продукти

Кратка история на банята през вековете

Дата: 11 Мар 2016

Банята и къпането в Античността

Египтяните са известни със своите хигиенни навици и изобретения в козметиката. Те са се къпели често и са употребявали богат набор от козметични средства за поддръжка на хигиената, както и декоративна козметика.

Първият сапун е бил изобретен във Вавилон 2000 години пр. н. е. 

ЛутерионАнтичните гърци също са били много загрижени за здравето и хигиената си, които поддържали с диета, упражнения и къпане. Те са откриватели на нещо подобно на съвременния душ, приспособление, което пръскало вода върху къпещия се. Повечето гърци са се миели в каменна или мраморна купа поставена на пиедестал, наречена лутерион, а по-богатите от тях са имали собствена баня. Разпространена форма на лична хигиена е било натъркването с маслиново масло (зехтин), което след това било премахвано от кожата със сърповиден инструмент, наречен стригила. Стригилите се използвали за почистване на кожата след спорт или баня, за депилация при жените, за медицински цели и др. Те са били заместител на сапуна, правели са се от различни материали, първоначално кост и дърво, а по-късно различни метали.

Стригила комплект за къпане от ПомпейДревните римляни също са били наясно, че занижената хигиена води до смъртоносни болести и са ценили високо чистотата и хигиената. Широко известни са техните акведукти, с които са доставяли прясна вода до своите градове. Една от най-важните посторйки във всеки развит древноримски град, това са обществените бани (и тоалетни). В онези времена, хората са ходели на баня не само, за да релаксират и да се изкъпят, а като основна част от социалния живот. Римските бани се състоят от фригидариум - студена стая, тепидариум - топла стая и калдариум - гореща стая. Банята обикновено завършвала с топване в басейн с хладна вода. Римляните също са остъргвали кожата си със стригили, но също така са правели и сапун. Те са разполагали и с бръсначи, пемза, пинсети, крем-депилатори за премахване на нежеланото окосмяване.

 

Банята през Средновековието

През Средновековието в много градове е имало обществени къпални, където човек може да се изкъпе срещу заплащане на такса. В северните части на Европа са били много разпространени сауните.

През XIV век крал Едуард III наредил да инсталират баня в двореца Уестминстър, а обикновените хора са се къпели в дървени вани в спалните си.

Много от хората произвеждат сами сапуна нужен им за домакинството, но се заражда и фабрично производство. За поддръжка на хигиената и добрия външен вид са използвали гребени, пинсети. За устната си хигиена са се грижели с помощта на клечки за зъби и вода за уста.

В манастирите чистата вода се е доставяла от извори. Мръсната вода се е отвеждала и се е изплзвала за почистване на тоалетните, които са били в отделно помещение. Монасите са имали лавър - място, където са измивали ръцете си преди хранене.

 

Баните в периода 1500-1800 г.

В епохата на Тюдорите хората се грижели добре за външния си вид. Носели са огледала, направени от стъкло или метал. Имали са гребени, пинсети, клечки за уши, както и комплекти за оформяне на маникюр направени от кост. 

Най-популярното място за къпане, особено при топло време, през лятото, това е близката река или вир. При по-сурови условия са се къпели с предварително загрята в казан вода, а също така са се къпели "на сухо" като са търкали тялото си с парче ленено платно.

През XVI век баните са били изключителна рядкост, но крал Хенри VIII е имал баня с бойлер за сгряване на вода в двореца Хамптън.

До XVII век хората са почиствали зъбите си с клечки, но в края на века е била изобретена четката за зъби. Интересно е да се спомене, че четката за зъби произлиза от далечен Китай, където се споменава от 1498 г. През XVII век са произвеждали ароматизирани сапуни. 

Едно от най-бележитите открития и изобретения за обзавеждане на бъдещите модерни бани е душът. Той се появява през XVIII век във Великобритания, но изобретението му не влиза в масова употреба преди началото на ХХ век.

 

Душ от 19-ти век

Банята през XIX и XX век

Масовото оборудване на домовете на по-заможните хора със собствено помещение за къпане - баня, започва през XIX век. През 1889 г. е изобретен електрически нагревател за вода, което значително улеснявало бита.

През 1900 г. в проектите за строителство на домове все по-често се появява банята като самостоятелно помещение. Въпреки по-голямото разпространение, собствената баня е все още въпрос на лукс. През 1960 г. все още много домове, дори и в развитите днес западноевропейски страни, все още не са има собствена баня.

От около 1800 г. металните вани заместват дървените, появяват се и душове на принципа на помпа.

През XIX век пастата за зъби се продава в бурканчета, докато през 1892 г. Вашингтон Шефилд не изобретява тубичката за паса позната ни и днес. През 1888 г. е създаден първият модерен дезодорант, който носел многозначителното име "Мама".

Първите модерни самобръсначки са се появили около 1901 г., а жените започват да обезкосмяват подмишниците си от 1910 г. Пет години по-късно е представена и първата изцяло женска самобръсначка.

През XIX век повечето западни домове са имали т.нар. "черна кухня" - място, където се е извършвала мръсната и шумна домакинска работа, която днес не е проблем, благодарение на модерното водоснабдяване, канализация, електричество и технологии. Именно в "черната кухня" се е топлела и водата за къпане и пране на дрехи.

 

XXI век

Съвременното оборудване за баня претърпява бум, благодарение на индустриалната революция и новите технологии. За кратко време, обзавеждането за баня претърпява много промени и подобрения, които го правят не само неизменна част от всеки частен дом, но дават възможност да организирате пространството така, че да си осигурите максимален личен комфорт и релаксиращо преживяване.

Днес ние имаме централно водоснабдяване (вкл. с топла вода), канализация, електрически, газови и проточни нагреватели за водата, разнообразни по размер мивки, шкафове, вани, смесители и душове, които са не само функционални, но и красиви. Можете да инсталирате различни по вид тоалетни, бидета, аксесоари и високотехнологични допълнения, които правят всичко вместо вас. 

Почистването и поддръжката на банята е съвсем лесно, благодарение на съвременните покрития на подовите и стенни наситли - фаянсови плочки за баня, теракота, гранитогрес, стъкло, мрамор, бетон, естествен и технически камък, санитарен порцелан, полимермрамор, Staron, Corian, импрегнирано дърво и други.

Възползвайте се от всички удобства на модерните технологии, които ще направят вашата баня съвършена. За всичко, което ви трябва, имате www.baniabox.bg.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
Въведете думата по-горе
«1»

Най-продавани

LED огледало ABL-0019F

LED флорално огледало Flora

-5%
Цена:
642.20 лв.
Каталожна цена: 676.00 лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена:
642.20 лв.
Каталожна цена: 676.00 лв.
Отстъпка:33.80 лв. (5.00%)
Мивка Antik 1837. 60

Мивка Antik 1837. 60

Цена:
141.00 лв.

Върни До Горе