Филтри

Продукти

Големи идеи за малката баня

Дата: 18 Авг 2016

Малките бани са голямо предизвикателство за обзавеждане, декориране и създаване на удобства при ежедневната им употреба, ето защо ние искаме да споделим с вас някои хитрини и идеи, които няма да направят малката ви баня по-голяма, но ще помогнат да употребите пространството в нея максимално добре.

 

Вече сте преценили своя бюджет и сте придобили впечатления от ценовите нива на пазара. Може би сте избрали плочките (или облицовките) за баня, които по наше мнение е добре да бъдат възможно най-светли, за да не затварят и без това малкото пространство. Един-два цветни акцента ще са напълно достатъчни, за да не изглежда банята скучна. Повече от това не е нужно за малката баня, тъй като, когато сложите всички мебели, аксесоари за баня, огледала, хавлии и козметика по плотове и рафтове, банята ще изглежда достатъчно пълна, а понякога и претрупана. Излишеството от декорации по стените, може да допринесе за този неприятен ефект.

 

 

Мебели за баня

За мебелите в малката ви баня решаваща роля играе и вашият стил на живот. Ако имате много козметични препарати и сте свикнали или искате да държите много неща в банята, най-подходящо за вас е да вземете шкаф за баня с мивка. Изберете си шкаф, който е на максимума на възможното пространство, когато говорим за наистина малка баня, това са до около 60 см в ширина. Нека шкафът да бъде с врати или чекмеджета, с обща височина около 70 см. (а ако искате да бъде с крачета 85 см), за да можете да съберете вътре всички възможни шишенца и тубички.

 

Ако шкафът ви е с чекмеджета, те са стандартно две, като горното е с по-малък капацитет, заради преминаването на сифона за мивката. Ако искате да бъде с вратички, можете да добавите 1 или 2 вътрешни рафта, които да помогнат за организация на пространството и пособията ви. От голяма полза ще ви бъде и горен шкаф-огледало.

Има много модели: такива при които, шкафчето е отляво или отдясно, такива които имат рафт под огледалото и отстрани, такива при които шкафът е зад огледална вратичка. При всички случаи, в малката баня такъв шкаф ще ви осигури още много място за съхранение на полезни принадлежности, които ползвате всеки ден и за които не искате да се навеждате до шкафа под мивката.

 

В случай, че нямате свободна стена за шкаф с мивка, можете да се възползвате от някой ъгъл. Има прекрасни ъглови мивки за баня, както и мебели проектирани да пасват в ъгъла. Те също могат да дадат полезна площ за съхранение на много неща и са изключително популярни сред собствениците на малки бани.

 

Ако пък нямате много принадлежности и козметика за съхранение, то можете да заложите на по-изчистен вариант за обзавеждане, при който имате самостоятелна стенна мивка, без шкаф, или мивка върху малък плот. В този случай, все пак, ще имате нужда да приберете някои неща, като за целта можете да ползвате шкаф-огледало, огледало с малък страничен шкаф или полица.

 

 

Тоалетна

Обзавеждане за тясна баняСъвсем естествено, повечето хора предпочитат около тоалетната чиния да има достатъчно свободно пространство, за минаване, ставане и сядане. Желанието е чудесно, но невинаги изпълнимо в днешните миниатюрни бани. Все пак, какво може да бъде решението? 

Тоалетна с мивка за много малка баня

Ако сте се спрели на тоалетна тип моноблок (тоалетна с казанче, класически модел), то можете да се насочите към моделите, които се водят компактни, те са с

отстояние от стената до 60 см. Ширината на стандартен моноблок е 35-36 см, има и по-широки модели, но това се дължи на особености в дизайна, а не на повече полезна площ за вас.

Можете да се насочите и към ъглов моноблок, който оползотворява пространството в ъгъла, което обикновено пренебрегваме, така че ви остава повече свободно пространство на стената, където можете да разположте шкаф с мивка или пък душ.

 

Ако ви харесва по-актуалният метод с вградено казанче и висяща (конзолна) тоалетна чиния, то трябва да имате предвид, че при вграждане на казанчето, се отнемат около 15-20 см от пространството, а най-малките окачени чинии са с проекция 45-48 см. В ширина стандартът е еднакъв за всички тоалетни 35-36 см.

Предимство при окачените тоалетни е, че въпреки че не са по-малки от моноблока, те създават визуално усещане за лекота и дават повече въздух в помещението. Към това се добавя и опцията да изградите около и над вграденото казанче отворени или затворени ниши от гипскартон, които също могат да служат за съхранение: напр. на резервна хартия, почистващи препарати и четки, мокри кърпи и други.

За да освободите максимално много място около тоалетната, можете да се лишите от стоящи по пода кошове за пране, кошчета за боклук, везна за килограми или други принадлежности, за които да потърсите по-удачно пространство в жилището.

 

 

Вана и душ

Проекти за малка баня и тоалетна

При малката баня възможностите за душ и вана не са много. Или бихте могли да инсталирате малка вана, в която да взимате и душ (има вани по 130-140 см.), или бихте могли да инсталир

ате само душ. Видът и качеството на душа, определяте вие - дали да бъде класическа душ колона, с пита, чучур и ръчен душ, или само статив със слушалка, или пък вградена система, която безспорно ще пренесе банята в по-висок клас, това се определя от вашия вкус и бюджета, който 

се определили.

Най-евтиният вариант е обикновен стенен смесител (с чучур, ако имате вана или без, ако няма да ви трябва), в комбинация с ръчен душ, който се закача на регулируем статив. Скъпите варианти, бих включвали вградена пита, ръчен душ, хидромасажни дюзи, термостатен смесител и други екстри.

 

Душ-кабина тип хармоника за малка баня

Независимо дали сте избрали вана с душ или само душ, един от основните проблеми на малката баня, това е мокренето от пръскащата от душа вода. И тук имате няколко решения. Най-базовото от тях ще бъде да поставите релса и завеса за баня. Недостатъците на това решение са: влошаване на естетиката на банята, по-трудно почистване на завесата, която трябва и често да се сменя, за да поддържате добро ниво на хигиена, както е възможно при прибрано състояние да се образува мухъл от застоялата се влага. Предимствата на това решение са, че е бързо и евтино, а също така, в прибрано положение, завесата отваря много свободно пространство.

По-елегантното, но и по-скъпо решение са стъклените прегради. Тук имате възможност да заложите на поръчково производство. Ако имате вана, можете да направите параван за ваната, който ще предпазва тоалетната и пода от пръски, ако имате душ, можете да сложите единичен параван (неподвижен или пък на панти), а когато говорим за малки бани, най-удобното решение са преградите тип "хармоника" или "ветрило", които се прибират плътно до стените и по този начин, когато не се къпете имате на разположение повече отворено пространство в банята. Това можете да поръчате по размер на място в магазин.

Предимствата на това решение са, че е по-красиво, по-надеждно и трайно като изпълнение, стъклата не мухлясват, почистват се до съвършенство, тъй като стъклото не задържа микроби или миризми, могат да бъдат оформени конкретно по вашето помещение, както и в цвят и декорация по ваш избор. За малки бани ние препоръчваме прозрачни стъкла, заради способността им да създават оптически обем и да не стесняват пространството, поставяйки непрозрачна преграда.

При всички случаи, не забравяйте да оборудвате банята си с качествен и ефикасен битов вентилатор, който да намалява прекомерната влажност и да предотвратява и премахва появилите се в помещението миризми.

 

 

Аксесоари

аксесоари за малка баня

Аксесоарите са важни за всяка баня - закачалки, държачи за тоалетна хартия, релси за хавлии и др. В малката баня трябва да бъдете аскети, защото мястото за аксесоари обикновено е доста оскъдно. Кои са задължителните? Четка за почистване на тоалетната, релса или закачалка за хавлия за ръце/лице, държач за тоалетна хартия, закачалка за халат, поставка за шампоани близо до душа. 

Обзавеждане за малка баня, завеса за баня

Тези елементи ще ви бъдат полезни всеки ден и биха ви липсвали, ако ги пропуснете. Четката за тоалетна можете да монтирате на стената, за да не ви се пречка на пода. Ако този вариант не ви харесва, можете да вземете комбинирана стойка с четка за тоалетна и държач за хартия 2в1. В случай, че все пак, решите държачът за хартия да е стенен, поставете го максимално близо до тоалетната, ако няма място на стената, но шкафът с мивката е близо, можете да монтирате държача на страницата на шкафа.

 

Закачалка или релса за хвлия също ще ви бъде нужна. Релсите са по-удобни, защото позволяват на кърпата да стои разгъната и да съхне по-добре, без опасност от мухъл и задържане на влага. Има и малки релси по около 40 см. Релсата също може да бъде монтирана на страницата на шкафа за баня, а също така може да бъде аксесоар към мивката, разположен под нея или странично. Ако няма място за релси, вземете единична или двойна закачалка, те заема много малко място. 

Важно е да имате къде да закачите поне един халат или кърпа за къпане, дори и да не го/я съхранявате в банята. Ако по стените не е останало място за подобна закачалка, проверете дали не можете да монтирате таква на вратата. Има много модели, от фиксиращи се и окачащи се на вратата закачалки, които позволяват закачането на халати и кърпи.

 

Помислете за поставка за шампоани и принадлежности непосредствено до душа. Дали ще бъде ъглова полица, поставка с пробивен или вакуумен монтаж или пък кошница, която се окачва на самия душ, това приспособление ще ви бъде мнгоо удобно, защото няма да се налага всеки път да се пресягате до шкафа за най-необходимото или да оставяте козметиката си на пода.

 

 

Осветление

Азбучна истина в обзавеждането на всякакви помещения е, че преобладаващите тъмни цветове затварят и стесняват, а светлите тонове отварят и освежават пространството. Придржайте се към това правило за малката баня и в комбинация с добро осветление, можете да получите прекрасен завършен вид. Тъмните цветове не са забранени, просто се отнасяйте внимателно към тях.

Освен светли, нека цветовете бъдат меки, пастелни и топли, ако цветовете са по-слънчеви, дори и в светли нюанси, то и вие ще се чувствате по-добре в банята си. Бялото винаги е правилен отговор, ако ви плаши стерилността, знайте че винаги можете да разнообразите с цветни акценти, красиви кърпи, свещи, цветен акцент в мебелите или друга декорация.

 

Ако вашата малка баня по някаква щастлива случайност има прозорец и достъп до дневна светлина, не го зазиждайте. Дневната светлина е много полезна за малките пространства, защото ги отваря и ги кара да изглеждат по-приветливи. Независимо дали имате или нямате прозорец, със сигурност ще ви трябва и осветление. Най-важно е да осигурите качествено и достатъчно осветление за огледалото в банята, ако мразите отражението си в огледалото, ще мразите и банята си. Заложете на обилна светлина в неутрална или топла гама. Това важи и за цялостното осветление на банята - неутралната или топлата светлина са по-естествени и приятни за окото, докато студената/бяла светлина засилва чувството за изкуствено осветление и усещане за неприветлива среда. Все пак, ако сте фенове на този тип светлина, заложете на нея. Достатъчно е само да не смесвате типовете светлина - нека лампите на тавана и тези около огледалото да бъда в един и същ спектър.

 

 

 

 

Надяваме се, че нашите идеи са ви били полезни. За всичко останало, можете да разгледате богатия асортимент в www.baniabox.bg и ако имате нужда от консултация или съвет, да се обърнете на място или по телефона към нашите консултанти. 

 

И не забравяйте, дори и най-малката баня има своя неразкрит потенциал, въпрос на материали, въображение и сръчни ръце е тя да се превърне във ваш малък ашрам на красотата и спокойствието!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
Въведете думата по-горе
  • Все още няма коментари

Най-продавани

LED огледало ABL-0019F

LED флорално огледало Flora

-5%
Цена:
642.20 лв.
Каталожна цена: 676.00 лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена:
642.20 лв.
Каталожна цена: 676.00 лв.
Отстъпка:33.80 лв. (5.00%)
Мивка Antik 1837. 60

Мивка Antik 1837. 60

Цена:
141.00 лв.

Върни До Горе